Tarta z serami kozimi, cukinią i pomidorkami
Dla wielbicieli kozich serów.
Składniki
-
opakowanie ciasta francuskiego
-
musztarda
-
pół
szklanki śmietany 18 %
-
100 g
startego twardego sera koziego
-
pieprz
-
świeża
bazylia
-
10
kolorowych pomidorków
-
rolada z
koziego sera z pleśnią
-
1 cukinia
-
sól
-
tłuszcz
do formy
Przygotowanie
Warzywa umyłem , osuszyłem. Pomidorki pokroiłem na pół, ser na małe kawałki.
Cukinię ze skórką przeciąłem wzdłuż na pół i pokroiłem w cienkie
plasterki, blanszowałem 3 minuty w osolonym wrzątku, osączyłem,
osuszyłem.
Natłuszczoną formę żaroodporną wylepiłem ciastem, posmarowałem musztardą. Ułożyłem na cieście cukinię.
Jajka wymieszałem ze śmietaną, tartym serem, solą i pieprzem, wylałem na ciasto.
Na wierzchu rozłożyłem pomidorki i krążki rolady koziego sera.
Zapiekałem 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem
posypałem listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz