Mięsne klopsiki z warzywami
Danie pełne witamin dzięki młodym warzywom
Składniki
-
300 g
mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego
-
3 łyżki
oliwy
-
2 łyżki
startego parmezanu
-
1
łyżeczka suszonego tymianku
-
1 jajko
-
pół
średniego ogórka
-
1 łyżka
posiekanej bazylii
-
pół
główki sałaty masłowej
-
100 g
kolorowych pomidorków
-
sól
-
1
czerwona papryka
-
2 łyżki octu
-
120 g
jogurtu naturalnego
-
pieprz
-
cukier
do smaku
-
bułka
tarta do mięsa
Przygotowanie
Zmielone mięso przełożyłem do miski. Dodałem jajko, starty
parmezan, sól, pieprz, tymianek i odrobinę bułki tartej. Całość
zagnieść, po czym mokrymi dłońmi uformowałem klopsiki.
Klopsiki usmażyłem na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Jogurt naturalny połączyłem z oliwą z oliwek i octem. Sos doprawiłem do
smaku solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Odstawiłem w
chłodne miejsce na ok. 15 minut.
Świeże warzywa starannie umyłem, osuszyłem na ręczniku papierowym. Sałatę porwałem na kawałki, a paprykę w paseczki.
Marchewki obrałem i za pomocą obieraczki do jarzyn starłem na cienkie
paski. Pomidory pokroiłem na połówki. Wszystkie składniki przełożyłem na
talerz, na nich ułożyłem usmażone klopsiki. Całość polałem
przygotowanym sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz