Kolejny krem, który bardzo lubimy…choć zawsze jakieś
„wkładki” serwujemy. Tym razem z naszym ulubionym bulgurem i młodą marchewką.
Składniki
500 g ogórków gruntowych1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej śmietany
1 młoda marchew
2 łyżki kaszy bulgur
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy 10 min na maśle.
Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy kwadrans. Zestawiamy z
ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładko.
Dodajemy łyżkę słodkiej śmietany, dokładnie mieszamy,
wrzucamy pokrojoną na cienkie plasterki marchew i dusimy 10 min na wolnym
ogniu.
Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu
do jej miękkości.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
Uwielbiam ogórkową ale jeszcze nie jadłam ze świeżych...Muszę to nadrobić!
OdpowiedzUsuń