środa, 14 czerwca 2017

Kremowa zupa ogórkowa z kaszą



Kolejny krem, który bardzo lubimy…choć zawsze jakieś „wkładki” serwujemy. Tym razem z naszym ulubionym bulgurem i młodą marchewką. 










Składniki

500 g ogórków gruntowych
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej śmietany
1 młoda marchew
2 łyżki kaszy bulgur
koperek
sól, pieprz

Przygotowanie


Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy 10 min na maśle.
Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy kwadrans. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładko.
Dodajemy łyżkę słodkiej śmietany, dokładnie mieszamy, wrzucamy pokrojoną na cienkie plasterki marchew i dusimy 10 min na wolnym ogniu.
Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do jej miękkości.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam ogórkową ale jeszcze nie jadłam ze świeżych...Muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń