Jak co roku, korzystamy z tego pysznego warzywa,
niedocenianego i znienawidzonego w dzieciństwie.
Po latach przekonaliśmy się do jego smaku i za każdym razem
próbujemy go w nowej wersji.
Składniki
500 g bobu1 l wody
1 łyżka słodkiej śmietany
3 łyżki ryżu
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, przy pomocy
łyżki cedzakowej wyjmujemy i obieramy, wody nie wylewamy.
Ponownie przekładamy do wody z gotowania, dodajemy łyżkę
śmietany i blendujemy na gładko.
Następnie dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do jego
miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz