wtorek, 13 czerwca 2017

Kremowa zupa z bobu



Jak co roku, korzystamy z tego pysznego warzywa, niedocenianego i znienawidzonego w dzieciństwie.
Po latach przekonaliśmy się do jego smaku i za każdym razem próbujemy go w nowej wersji.









Składniki

500 g bobu
1 l wody
1 łyżka słodkiej śmietany
3 łyżki ryżu
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i obieramy, wody nie wylewamy.
Ponownie przekładamy do wody z gotowania, dodajemy łyżkę śmietany i blendujemy na gładko.
Następnie dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz