Do pomidorowej nikogo zbytnio namawiać nie trzeba. Jadana
nie tylko w poniedziałki, podbiła serca naszych krajan. Tym razem zrobiliśmy w
wersji „włoskiej”, z ziłami toskańskimi, selerem naciowym i sosem pomidorowym z
dodatkiem bazylii. Oczywiście jako zamiennika użyć można passatę pomidorową i
świeżą bazylię.
Składniki
4 łodygi selera naciowego2 młode marchewki
2 łyżki oliwy
1 słoik sosu pomidorowego z bazylią Barilla
1,5 l bulionu warzywnego
100 g ryżu
1 łyżka ziół toskańskich
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Łodygi selera naciowego kroimy na 5-10 mm kawałki.
Marchew kroimy na talarki.
Seler i marchew lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie,
zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos, zioła i gotujemy około 30 min. Po tym
czasie dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Pyszna zupa:)
OdpowiedzUsuń