niedziela, 11 czerwca 2017

Pomidorowa z selerem naciowym



Do pomidorowej nikogo zbytnio namawiać nie trzeba. Jadana nie tylko w poniedziałki, podbiła serca naszych krajan. Tym razem zrobiliśmy w wersji „włoskiej”, z ziłami toskańskimi, selerem naciowym i sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii. Oczywiście jako zamiennika użyć można passatę pomidorową i świeżą bazylię.










Składniki

4 łodygi selera naciowego
2 młode marchewki
2 łyżki oliwy
1 słoik sosu pomidorowego z bazylią Barilla
1,5 l bulionu warzywnego
100 g ryżu
1 łyżka ziół toskańskich
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Łodygi selera naciowego kroimy na 5-10 mm kawałki.
Marchew kroimy na talarki.
Seler i marchew lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos, zioła i gotujemy około 30 min. Po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.


1 komentarz: