czwartek, 15 czerwca 2017

Frużelina truskawkowa

Smakuje wybornie, szczególnie że z własnej działki. 








Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki

     

     

    Przygotowanie

      Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki.
    Włożyłem owoce do garnka, zasypałem cukrem ( szklankę cukru, potem dosłodziłem wg smaku).
    Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
    Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny.
    Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
    Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem.

2 komentarze:

  1. A mam pytanie: czy pasteryzujemy frużelinkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można pasteryzować. Wyczytaliśmy, że wtedy przechowujemy do roku. Pozdrawiamy ;)

      Usuń