Frużelina truskawkowa
Smakuje wybornie, szczególnie że z własnej działki.
Składniki
-
1 kg
truskawek
-
1-1,5
szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
-
sok z
jednej średniej cytryny
-
2 łyżki
mąki ziemniaczanej (czubate)
-
około
50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki
Przygotowanie
Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki.
Włożyłem owoce do garnka, zasypałem cukrem ( szklankę cukru, potem dosłodziłem wg smaku).
Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny.
Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem.
A mam pytanie: czy pasteryzujemy frużelinkę?
OdpowiedzUsuńOczywiście można pasteryzować. Wyczytaliśmy, że wtedy przechowujemy do roku. Pozdrawiamy ;)
Usuń