Chyba jedna z naszych ulubionych zup. W ogóle zupy są bardzo
dobre, choć wcześniej wydawało nam się inaczej. Tym razem zrobiliśmy ją w
wersji wołowej. Mega! <3
Składniki
1 kg ogonów wołowych
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
3 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie
Ogon wołowy myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 l), zagotowujemy i
zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny. Gotujemy około 1,5 godziny z liściem
laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczki soli.
Po tym czasie kawałki mięsa wyjmujemy, dodajemy starte na
dużych oczkach warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy,
przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i przyprawy, pozostawiamy na wolnym
ogniu około 20-25 min (do miękkości warzyw).
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Bardzo ciekawa zupa, jak i sam pomysł wykorzystania ogonów :) Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńzupa jest ok, tylko ogony wołowe żeby mięso bez problemu odchodziło od kości potrzebuje co najmniej 2,5h - 3h.
OdpowiedzUsuń