wtorek, 16 maja 2017

Wieprzowina z żętycą



Wertując przepisy na nową, obiadową inspirację trafiliśmy na to z pozoru dziwne danie. Nie myśląc, zaczęliśmy kopać i czytać na temat żętycy. Jest to serwatka z mleka owczego lub mleka owczo-krowiego. Niestety my mieliśmy tylko serwatkę z mleka krowiego, ale i tak niesamowite mięso wyszło. Delikatne i kruche.










Składniki

1 kg łopatki wieprzowej
1,5 l wody
1 l serwatki (w proszku patrz opis na opakowaniu)
1 szklanka słodkiej śmietany
2 łyżki mąki
4-5 ząbków czosnku
1 duża cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na większe części jak do gulaszu.
Gotujemy do miękkości w wodzie z posikaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy rozpuszczoną w wodzie serwatkę, zagotowujemy. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami.


1 komentarz: