Wertując przepisy na nową, obiadową inspirację trafiliśmy na
to z pozoru dziwne danie. Nie myśląc, zaczęliśmy kopać i czytać na temat
żętycy. Jest to serwatka z mleka owczego lub mleka owczo-krowiego. Niestety my
mieliśmy tylko serwatkę z mleka krowiego, ale i tak niesamowite mięso wyszło.
Delikatne i kruche.
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej1,5 l wody
1 l serwatki (w proszku patrz opis na opakowaniu)
1 szklanka słodkiej śmietany
2 łyżki mąki
4-5 ząbków czosnku
1 duża cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na
większe części jak do gulaszu.
Gotujemy do miękkości w wodzie z posiekaną cebulą,
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Wlewamy rozpuszczoną w wodzie serwatkę, zagotowujemy. Następnie dodajemy
zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń