Pita z serem feta
Chlebki pita można wypełnić składnikami, które lubimy oraz wzbogacić
smak ulubionym sosem. To tylko kwestia inwencji i wyobraźni.
Składniki
-
- Pita: 3 i
1/4 szklanki mąki tortowej
-
1 łyżka
drożdży suchych
-
1 i 1/2
szklanki ciepłej wody
-
1
łyżeczka soli
-
Sos :
oliwa z oliwek extra vergine 50 ml
-
ocet
balsamiczny 2 łyżki
-
pół
łyżeczki miodu
-
szczypta
pieprzu
-
Farsz :
kilka szt pomidorków czereśniowych, koktajlowych, jakie lubicie
-
ser feta
250 g
-
1
czerwona cebula
-
opakowanie mix sałat
-
ogórek
Przygotowanie
-
- Pita :Drożdże rozpuściłem w 1/4 ciepłej wody i odstawiłem na 5
min. Mąkę przesiałem do miski, dodałem sól, rozczyn z drożdży oraz
pozostałą ciepłą wodę. Zagniotłem ciasto, aż było gładkie i elastyczne.
Podzieliłem na 6-8 równych części. Uformowałem kulki i rozwałkowałem na
posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przełożyłem na blachę
wyłożoną papierem. Przykryłem ściereczką i zostawiłem do podrośnięcia na
około 40 min. Rozgrzałem piekarnik do 220 stopni C, włożyłem blachę z
pitami i piekłem około 10 min do lekkiego zarumienienia. Wyjąłem i
pozostawiłem do wystudzenia. Odkroiłem górną część i napełniłem farszem i
polałem sosem.
Farsz: : pomidorki czereśniowe przekroiłem na połówki, część na
ćwiartki. Ser w kostkę. Ogórka na plasterki, a te na mniejsze kawałki.
Czerwoną cebulę pokroiłem w plasterki
Sos:wymieszałem energicznie wszystkie składniki sosu.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz