Pita z serem feta
Chlebki pita można  wypełnić składnikami, które lubimy oraz wzbogacić 
smak ulubionym sosem. To tylko kwestia inwencji i wyobraźni. 
Składniki
- 
                         
 
- Pita: 3 i
 1/4 szklanki mąki tortowej                                             
       
                    
 
- 
                        
                                                                1 łyżka 
drożdży suchych                                                     
                    
 
- 
                        
                                                                1 i 1/2 
szklanki ciepłej wody                                                   
 
                    
 
- 
                        
                                                                1 
łyżeczka soli                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                Sos : 
oliwa z oliwek extra vergine 50 ml                                      
              
                    
 
- 
                        
                                                                ocet 
balsamiczny  2 łyżki                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                pół 
łyżeczki miodu                                                     
                    
 
- 
                        
                                                                szczypta
 pieprzu                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                Farsz : 
kilka szt pomidorków czereśniowych, koktajlowych, jakie lubicie         
                                           
                    
 
- 
                        
                                                                ser feta
 250 g                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 
czerwona cebula                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                
opakowanie mix sałat                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                ogórek                                                     
Przygotowanie
  
-  
 
- Pita :Drożdże rozpuściłem w 1/4 ciepłej wody i odstawiłem na 5 
min. Mąkę przesiałem do miski, dodałem sól, rozczyn z drożdży oraz 
pozostałą ciepłą wodę. Zagniotłem ciasto, aż było gładkie i elastyczne. 
Podzieliłem na 6-8 równych części. Uformowałem kulki i rozwałkowałem na 
posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przełożyłem na blachę 
wyłożoną papierem. Przykryłem ściereczką i zostawiłem do podrośnięcia na
 około 40 min. Rozgrzałem piekarnik do 220 stopni C, włożyłem blachę z 
pitami i piekłem około 10 min do lekkiego zarumienienia. Wyjąłem i 
pozostawiłem do wystudzenia. Odkroiłem górną część i napełniłem farszem i
 polałem sosem.
Farsz: : pomidorki czereśniowe przekroiłem na połówki, część na 
ćwiartki. Ser w kostkę. Ogórka na plasterki, a te na mniejsze kawałki. 
Czerwoną cebulę pokroiłem w plasterki
Sos:wymieszałem energicznie wszystkie składniki sosu.
        
- 
                    
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz