wtorek, 16 maja 2017

Pita z serem feta

Chlebki pita można wypełnić składnikami, które lubimy oraz wzbogacić smak ulubionym sosem. To tylko kwestia inwencji i wyobraźni. 








Składniki

  •  
  • Pita: 3 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos : oliwa z oliwek extra vergine 50 ml
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • pół łyżeczki miodu
  • szczypta pieprzu
  • Farsz : kilka szt pomidorków czereśniowych, koktajlowych, jakie lubicie
  • ser feta 250 g
  • 1 czerwona cebula
  • opakowanie mix sałat
  • ogórek

    Przygotowanie

     
  •  
  • Pita :Drożdże rozpuściłem w 1/4 ciepłej wody i odstawiłem na 5 min. Mąkę przesiałem do miski, dodałem sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniotłem ciasto, aż było gładkie i elastyczne. Podzieliłem na 6-8 równych części. Uformowałem kulki i rozwałkowałem na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przełożyłem na blachę wyłożoną papierem. Przykryłem ściereczką i zostawiłem do podrośnięcia na około 40 min. Rozgrzałem piekarnik do 220 stopni C, włożyłem blachę z pitami i piekłem około 10 min do lekkiego zarumienienia. Wyjąłem i pozostawiłem do wystudzenia. Odkroiłem górną część i napełniłem farszem i polałem sosem.

    Farsz: : pomidorki czereśniowe przekroiłem na połówki, część na ćwiartki. Ser w kostkę. Ogórka na plasterki, a te na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę pokroiłem w plasterki

    Sos:wymieszałem energicznie wszystkie składniki sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz