piątek, 19 maja 2017

Klopsiki warzywne z sosem pomidorowym

Alternatywa dla mięsnych potraw







Składniki

  • Sos : 1 łyżka sklarowanego masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • Pulpeciki : 300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 150 g warzyw, kukurydza z puszki, zielony groszek
  • 1 duża kajzerka okrojona ze skórki, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki chilli
  • sól
  • 60 g posiekanych migdałów
  • 1 łyżka posiekanych rodzynek
  • olej do smażenia

     

     

    Przygotowanie

     Sos : na maśle podgrzałem imbir i chilli przez 30 sekund, wsypałem kurkumę i kumin, smażyłem minutę. Dodałem pomidory wraz z zalewą, przykryłem, dusiłem 10 minut na małym ogniu, mieszając. Po ostudzeniu zmiksowałem, przetarłem przez sito. Dodałem jogurt, doprawiłem solą, pieprzem i chilli.
 Klopsiki : ziemniaki rozgniotłem, wymieszałem z warzywami, bułką i śmietaną. Doprawiłem, wyrobiłem, ulepiłem kulki, spłaszczyłem je, pośrodku nałożyłem po porcji migdałów i rodzynek. Skleiłem i ponownie uformowałem kulki.
Rozgrzałem olej do 180 stopni C. Smażyłem kulki w głębokim tłuszczu, odwracając je od czasu do czasu, aż się przyrumieniły. Osączyłem z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałem z lekko podgrzanym sosem.

1 komentarz: