Sałatka z piersi kaczki z truskawkami
Sezon truskawkowy. Proponujemy połączyć je z pyszną piersią z kaczki, do
tego ser mozzarella, orzeszki piniowe... dla nas bajeczne połączenie
smaków.
Składniki
-
2 filety
z piersi kaczki ze skórą
-
Mix
sałat ( z sałatą lodową )
-
250 g
truskawek
-
opakowanie mozzarelli (małe kulki )
-
garść
orzeszków piniowych
-
polewa
na bazie octu balsamicznego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Filety z kaczki umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Na
desce położyłem skórą do góry i pod skosem naciąłem skórę tworząc
kratkę. Położyłem kaczkę skórą do dołu na zimnej patelni, smażyłem na
dużym ogniu. Smażyłem bez przykrycia, aż wytopił się tłuszcz ze skóry a
skóra się przypiekła na złoto (ok. 15 min). Następnie przełożyłem filety
na drugą stronę i smażyłem kolejne 10 min. Filety z kaczki zdjąłem z
patelni, zawinąłem w folię aluminiową (każdą z osobna). W folii kaczka
powinna odpoczywać ok. 10 min. W tym czasie dojdzie i rozluźnią się
wszystkie mięśnie - dzięki czemu będzie delikatna. Filety wyjąłem z
folii, następnie pokroiłem pod skosem na plasterki, posoliłem i
popieprzyłem do smaku.
Truskawki opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na ćwiartki. Kulki mozzarelli
odsączyłem, przepołowiłem część. Orzeszki piniowe zrumieniłem na suchej
patelni.
Na półmisku rozłożyłem sałatę, na niej pokrojoną w plastry pierś z
kaczki, mozzarellę, posypałem orzeszkami. Całość skropiłem polewą
gastronomiczną „Glassa Gastronomica”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz