środa, 17 maja 2017

Zupa ogonowa (wołowa)



Chyba jedna z naszych ulubionych zup. W ogóle zupy są bardzo dobre, choć wcześniej wydawało nam się inaczej. Tym razem zrobiliśmy ją w wersji wołowej. Mega! <3









Składniki

 
1 kg ogonów wołowych
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
3 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 

Ogon wołowy myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny. Gotujemy około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczki soli.
Po tym czasie kawałki mięsa wyjmujemy, dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i przyprawy, pozostawiamy na wolnym ogniu około 20-25 min (do miękkości warzyw).
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa zupa, jak i sam pomysł wykorzystania ogonów :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa jest ok, tylko ogony wołowe żeby mięso bez problemu odchodziło od kości potrzebuje co najmniej 2,5h - 3h.

    OdpowiedzUsuń