Kolejne danie z cyklu „robi się samo” Przygotowanie całości
to nie więcej niż 10 min. Resztę roboty robi piekarnik, my od czasu do czasu
zamieszamy.
Składniki
600 g łopatki wieprzowej1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
400 ml bulionu warzywnego
2/3 szklanki ryżu
Przygotowanie
Łopatkę kroimy w większą kostkę, dodajemy starte na dużych
oczkach jarzyny, pokrojonego w piórka pora, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko łączymy z musztardą i bulionem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 20 min, następnie mieszamy z ryżem
i zapiekamy (też pod przykryciem) 30 min.
Następnie ponownie mieszamy i
zapiekamy jeszcze 10 min (bez przykrycia).
pyszna propozycja na obiad ;)
OdpowiedzUsuń