piątek, 26 maja 2017

Zapiekanka ryżowa z mięsem



Kolejne danie z cyklu „robi się samo” Przygotowanie całości to nie więcej niż 10 min. Resztę roboty robi piekarnik, my od czasu do czasu zamieszamy.










Składniki

600 g łopatki wieprzowej
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
400 ml bulionu warzywnego
2/3 szklanki ryżu

 

 

Przygotowanie

 
Łopatkę kroimy w większą kostkę, dodajemy starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojonego w piórka pora, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko łączymy z musztardą i bulionem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 20 min, następnie mieszamy z ryżem i zapiekamy (też pod przykryciem) 30 min. 
Następnie ponownie mieszamy i zapiekamy jeszcze 10 min (bez przykrycia).


1 komentarz: