Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie
Ktoś lubi ?
Składniki
-
4 karczochy
-
cytryna
-
2
pomidory ( u nas puszka pomidorów )
-
2 szalotki
-
ząbek
czosnku
-
3 łyżki
oliwy z oliwek
-
200 ml
białego wina
-
3 łyżki
soku cytrynowego
-
200 ml
bulionu cielęcego
-
zioła :
bazylia, tymianek, oregano, cząber, estragon
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą, puszczając wodę
między listkami, następnie otrzepałem je z wody. Cytrynę przekroiłem na
pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości
łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natychmiast
natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.
W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli.
Gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45
minut. Karczochy są gotowe, gdy będzie można łatwo oddzielić listki.
Bulion : 2 szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem, przysmażyłem na
małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem białym winem, dodałem
pomidory, troszkę otartej skórki z cytryny, 3 łyżki soku cytrynowego i
bulion cielęcy. Gotowałem na mocnym ogniu, aż odparowała 1/3 płynu.
Pęczek różnych ziół : bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon
umyłem, oberwałem listki, posiekałem. Dodałem do bulionu, doprawiłem
solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem osaczone karczochy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz