środa, 19 kwietnia 2017

Pizza z dwoma serami, figami i szparagami

To połączenie na pizzy musiało powstać. Uwielbiamy figi i ser kozi. Wyszło pysznie <3









Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 szczypta soli
7 g świeżych drożdży
1 szczypta cukru
270 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Pesto z rukoli:
1 garść rukoli
1 łyżka orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
70 ml oliwy z orzechów włoskich
sól, pieprz

Dodatki:
2-3 świeże figi
4-5 zielonych szparagów
150 g koziego sera (roladka)
125 mozzarelli w kulce
1 czerwona cebula

 

 

Przygotowanie

 

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru. Kidy drożdże staną się płynne, dodajemy do mąki. Następnie wlewamy wodę, oliwę i wyrabiamy na gładko. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Pesto z rukoli:

Rukolę miksujemy z orzechami, ząbkiem czosnku i oliwą. Do smku doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy pesto i układamy ćwiartki fig, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojoną w piórka cebulę, rozkruszamy ser kozi i układamy plastry mozzarelli.

Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C (góra-dół).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz