Składniki
Ciasto:500 g mąki pszennej
1 szczypta soli
7 g świeżych drożdży
1 szczypta cukru
270 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Pesto z rukoli:
1 garść rukoli
1 łyżka orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
70 ml oliwy z orzechów włoskich
sól, pieprz
Dodatki:
2-3 świeże figi
4-5 zielonych szparagów
150 g koziego sera (roladka)
125 mozzarelli w kulce
1 czerwona cebula
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Drożdże rozcieramy
z niewielką ilością cukru. Kidy drożdże staną się płynne, dodajemy do mąki.
Następnie wlewamy wodę, oliwę i wyrabiamy na gładko. Z ciasta formujemy kulę,
oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia.
Pesto z rukoli:
Rukolę miksujemy z orzechami, ząbkiem czosnku i oliwą. Do
smku doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy pesto i
układamy ćwiartki fig, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojoną w
piórka cebulę, rozkruszamy ser kozi i układamy plastry mozzarelli.
Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C (góra-dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz