Kurczak po kreolsku
Kurczak na rozgrzanie.
Składniki
-
600 g
filetów z piersi kurczaka
-
pół
łyżeczka mielonego imbiru
-
szczypta
mielonego ziela angielskiego
-
1
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
-
szczypta
mielonych goździków
-
pół
łyżeczki cynamonu
-
3 łyżki
soku z limonki
-
1 łodyga
selera naciowego
-
1
czerwona papryka
-
cebula
-
olej
-
sól
Przygotowanie
Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z
zielem angielskim, imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem, skropiłem
sokiem z limonki. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 20 minut.
Seler po umyciu pokroiłem w cienkie ukośne plasterki. Oczyszczoną
paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem.
Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5
minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym
ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz