Frankfurcki zielony sos
Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno,
wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno (
szparagi, brokuły, kalafior ), filetów śledziowych.Do "F"szystkiego :P
Składniki
-
3 jajka
ugotowane na twardo
-
3 łyżki
oleju
-
150 ml
jogurtu
-
150 ml
gęstej śmietany
-
1 mała
cebula
-
sok z
jednej cytryny
-
1
łyżeczka musztardy
-
sól
-
pieprz
-
cukier
-
1 ogórek
konserwowy
-
300 g
świeżych ziół : natka pietruszki
-
szczypiorek
-
koper
-
estragon
-
melisa
-
lubczyk
-
szczaw
-
trybula
-
rzeżucha
-
Przygotowanie
Umyłem zioła, osuszyłem, posiekałem. Jajka ugotowałem na twardo,
przekroiłem, wyjąłem żółtka, które roztarłem w miseczce z olejem.
Dodałem jogurt, śmietanę i sok z cytryny.
Wymieszałem z posiekanymi ziołami, drobno pokrojonym ogórkiem i posiekana cebulą.
Doprawiłem sola, pieprzem i cukrem oraz musztardą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz