Składniki
1 duża marchew1 pietruszka
1 mały seler
200 ga groszku cukrowego
25 g suszonych grzybów mun (paski)
2 ząbki czosnku
1 szalotka
5 łyżek oleju sezamowego
1 łyżka posiekanego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
1,5 l gorącej wody
1 łyżka masali w proszku
250 g makaronu mie
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa kroimy tak, jak lubimy, podsmażamy na oleju razem z posiekanym czosnkiem,
szalotką i imbirem. Dodajemy sos sojowy, lekko odparowujemy, zalewamy gorącą
wodą. Wrzucamy paski grzybów. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.
Następnie dodajemy makaron, sos ostrygowy, masalę i gotujemy
pod przykryciem 10 min.
Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z
posiekanym szczypiorkiem.
Pyszna. Bardzo zabawna nazwa makaronu.
OdpowiedzUsuń