wtorek, 11 kwietnia 2017

Zupa orientalna z makaronem mie

Aromat i smak są niewyobrażalnie wyczuwalne już od samego początku. Po prostu pycha <3 









Składniki

1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
200 ga groszku cukrowego
25 g suszonych grzybów mun (paski)
2 ząbki czosnku
1 szalotka 
5 łyżek oleju sezamowego
1 łyżka posiekanego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
1,5 l gorącej wody
1 łyżka masali w proszku
250 g makaronu mie
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Warzywa kroimy tak, jak lubimy, podsmażamy  na oleju razem z posiekanym czosnkiem, szalotką i imbirem. Dodajemy sos sojowy, lekko odparowujemy, zalewamy gorącą wodą. Wrzucamy paski grzybów. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.
Następnie dodajemy makaron, sos ostrygowy, masalę i gotujemy pod przykryciem 10 min.
Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz: