Śledzie domowe
Przepis Trine Hahnemann , jednej z guru skandynawskiego "home cooking".
Składniki
-
12
solonych filetów śledziowych
-
1
czerwona cebula pokrojona w krążki
-
2
marchewki pokrojone w talarki
-
2
gałązki koperku, same listki
-
Zalewa :
400 ml wody
-
250ml
cukru pudru
-
2 liście
laurowe
-
2 łyżki
całych ziaren pieprzu
-
1 łyżka
ziaren kolendry
-
2 łyżki
ziaren gorczycy
-
10 goździków
-
400 ml
białego octu winnego
-
15
ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin.
Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut
( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem.
Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do
wysterylizowanych słoików ( można do jednego dużego ), przekładałem
cebulą, marchwią i koperkiem, zalałem chłodną zalewą. Zakręciłem dobrze
słoiki, odstawiłem do lodówki na tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz