Śledzie domowe 
Przepis Trine Hahnemann , jednej z guru skandynawskiego "home cooking". 
Składniki
- 
                        
                                                                12 
solonych filetów śledziowych                                            
        
                    
- 
                        
                                                                1 
czerwona cebula pokrojona w krążki                                      
              
                    
- 
                        
                                                                2 
marchewki pokrojone w talarki                                           
         
                    
- 
                        
                                                                2 
gałązki koperku, same listki                                            
        
                    
- 
                        
                                                                Zalewa :
 400 ml wody                                                    
                    
- 
                        
                                                                250ml 
cukru pudru                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 liście
 laurowe                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 łyżki 
całych ziaren pieprzu                                                   
 
                    
- 
                        
                                                                1 łyżka 
ziaren kolendry                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 łyżki 
ziaren gorczycy                                                    
                    
- 
                        
                                                                10 goździków                                                    
                    
- 
                        
                                                                400 ml 
białego octu winnego                                                    
                    
- 
                        
                                                                15 
ziaren ziela angielskiego                                               
     
 
 
Przygotowanie
 Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin.
 
 Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut
 ( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem.
 
 Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do 
wysterylizowanych słoików ( można do  jednego dużego ), przekładałem 
cebulą, marchwią i koperkiem, zalałem chłodną zalewą. Zakręciłem dobrze 
słoiki, odstawiłem do lodówki na tydzień.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz