niedziela, 9 kwietnia 2017

Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem

Uwielbiamy kozi ser. Więc polecamy go w takim towarzystwie. 








Składniki

  • 10 świeżych fig
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • roszponka
  • rukola
  • 60 g uprażonych orzeszków piniowych
  • 200 g świeżego sera koziego ( rolada )
  • Sos: pół łyżeczki musztardy Dijon
  • półtora łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich ( można zastąpić oliwą )
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Sos : wymieszałem wszystkie składniki sosu w słoiku. Przekroiłem figi n połówki, posmarowałem je pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Na desce do krojenia rozsypałem cukier, położyłem na nim figi stroną przecięcia do dołu, lekko docisnąłem.
    Mocno rozgrzałem żeliwną patelnię , rozłożyłem na niej figi, karmelizowałem około 3 minuty.
    Sałatka : wymieszałem listki sałat z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i sosem (2/3). Ułożyłem na talerzu, na wierzchu rozłożyłem figi i pokrojony na kawałki ser kozi. Całość skropiłem sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz