Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem
Uwielbiamy kozi ser. Więc polecamy go w takim towarzystwie.
Składniki
-
10
świeżych fig
-
1 łyżka
oliwy
-
1 łyżka
cukru
-
roszponka
-
rukola
-
60 g
uprażonych orzeszków piniowych
-
200 g
świeżego sera koziego ( rolada )
-
Sos: pół
łyżeczki musztardy Dijon
-
półtora
łyżki czerwonego octu winnego
-
2
łyżeczki likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego
-
3 łyżki
oliwy z oliwek
-
2 łyżki
oleju z orzechów włoskich ( można zastąpić oliwą )
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Sos : wymieszałem wszystkie składniki sosu w słoiku. Przekroiłem
figi n połówki, posmarowałem je pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Na desce
do krojenia rozsypałem cukier, położyłem na nim figi stroną przecięcia
do dołu, lekko docisnąłem.
Mocno rozgrzałem żeliwną patelnię , rozłożyłem na niej figi, karmelizowałem około 3 minuty.
Sałatka : wymieszałem listki sałat z uprażonymi na suchej patelni
orzeszkami piniowymi i sosem (2/3). Ułożyłem na talerzu, na wierzchu
rozłożyłem figi i pokrojony na kawałki ser kozi. Całość skropiłem sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz