Żeberka anyżowo-czosnkowe
Żeberka po azjatycku 
Składniki
- 
                        
                                                                2 kg 
pokrojonych na pojedyncze kawałki żeberek                               
                     
                    
 
- 
                        
                                                                mąka do 
obtoczenia                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                olej do 
smażenia                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                120 g 
świeżego imbiru                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                10 
ząbków czosnku                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                70 g  
anyżu gwiazdkowego                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 
łyżeczka ostrej paprykowej pasty sambal oelek                           
                         
                    
 
- 
                        
                                                                400 ml 
jasnego sosu sojowego                                                   
 
                    
 
- 
                        
                                                                450 g cukru                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                2 l wody                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                300 ml 
ciemnego octu ryżowego                                                   
 
 
 
Przygotowanie
 
        
  
    Rozgrzałem olej, usmażyłem obtoczone w mące paski żeberek na złoty kolor.
Osączyłem na papierowym ręczniku. Przełożyłem do wysokiego garnka, 
dodałem pokrojony w plastry imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, sambal 
oelek, sos sojowy, cukier i wodę.
Dusiłem na małym ogniu około półtora godziny. Gdy mięso zaczęło odchodzić od kości, wlałem ocet, gotowałem kolejne 10 minut.
                     
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz