Żeberka anyżowo-czosnkowe
Żeberka po azjatycku
Składniki
-
2 kg
pokrojonych na pojedyncze kawałki żeberek
-
mąka do
obtoczenia
-
olej do
smażenia
-
120 g
świeżego imbiru
-
10
ząbków czosnku
-
70 g
anyżu gwiazdkowego
-
1
łyżeczka ostrej paprykowej pasty sambal oelek
-
400 ml
jasnego sosu sojowego
-
450 g cukru
-
2 l wody
-
300 ml
ciemnego octu ryżowego
Przygotowanie
Rozgrzałem olej, usmażyłem obtoczone w mące paski żeberek na złoty kolor.
Osączyłem na papierowym ręczniku. Przełożyłem do wysokiego garnka,
dodałem pokrojony w plastry imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, sambal
oelek, sos sojowy, cukier i wodę.
Dusiłem na małym ogniu około półtora godziny. Gdy mięso zaczęło odchodzić od kości, wlałem ocet, gotowałem kolejne 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz