Składniki
400 g makaronu (u nas fusilli)6 cienkich pętek białej kiełbasy
3 liście laurowe
2 szalotki
2 łyżki oleju
100 g fasoli mamuciej
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
cukier
sól czosnkowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Kiełbaski gotujemy przez 10 min w wodzie z dodatkiem liści
laurowych. Przekładamy na talerz i kroimy ukośnie na 2 cm kawałki.
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną szalotkę, dodajemy
pokrojoną fasolkę, kiełbaski i razem podsmażamy.
Następnie zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy
pod przykryciem kolejne 10 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, solą
czosnkową i pieprzem.
Do sosu wsypujemy majeranek, lekko podgrzewamy, wrzucamy
makaron i dusimy przez kilka chwil.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz