„Kanapka” pomidorowo – szparagowa z mozzarelą
Lubicie mozzarellę ? Jeśli tak, to taka kanapka przypadnie Wam do gustu.
Składniki
-
4 duże
pomidory malinowe
-
4 duże
kulki mozzarelli
-
pęczek
zielonych szparagów
-
świeża
bazylia
-
2 ząbki
czosnku
-
oliwa z
oliwek
-
sól
-
pieprz
-
gęsty
ocet balsamiczny
Przygotowanie
Pomidory pokroiłem w dość grube plastry. Mozzarellę pokroiłem na
plastry tej samej grubości co pomidory. Szparagi opłukałem, odciąłem
końcówki, ugotowałem na parze ok. 10 minut.
Bazylię posiekałem, wymieszałem z pokrojonym czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
Marynatą polałem ciepłe szparagi, delikatnie wymieszałem, aby pokryła całe szparagi.
Odstawiłem na ok. 15 minut.
Na talerzu ułożyłem plaster pomidora, na nim plaster mozzarelli,
posmarowałem lekko marynatą ziołowo-czosnkowo, ułożyłem warstwę
szparagów, przyciętych tak, aby główki lekko wystawały na zewnątrz, na
to ponownie plaster pomidora, mozzarelli i ponownie posmarowałem
marynatą, zakończyłem plastrem pomidora. Lekko docisnąłem, oprószyłem
solą, świeżo mielonym pieprzem i lekko skropiłem oliwą oraz gęstym octem
balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz