piątek, 17 marca 2017

„Kanapka” pomidorowo – szparagowa z mozzarelą

Lubicie mozzarellę ? Jeśli tak, to taka kanapka przypadnie Wam do gustu.








Składniki

  • 4 duże pomidory malinowe
  • 4 duże kulki mozzarelli
  • pęczek zielonych szparagów
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • gęsty ocet balsamiczny

     

     

    Przygotowanie

      Pomidory pokroiłem w dość grube plastry. Mozzarellę pokroiłem na plastry tej samej grubości co pomidory. Szparagi opłukałem, odciąłem końcówki, ugotowałem na parze ok. 10 minut.
    Bazylię posiekałem, wymieszałem z pokrojonym czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
    Marynatą polałem ciepłe szparagi, delikatnie wymieszałem, aby pokryła całe szparagi.
    Odstawiłem na ok. 15 minut.
    Na talerzu ułożyłem plaster pomidora, na nim plaster mozzarelli, posmarowałem lekko marynatą ziołowo-czosnkowo, ułożyłem warstwę szparagów, przyciętych tak, aby główki lekko wystawały na zewnątrz, na to ponownie plaster pomidora, mozzarelli i ponownie posmarowałem marynatą, zakończyłem plastrem pomidora. Lekko docisnąłem, oprószyłem solą, świeżo mielonym pieprzem i lekko skropiłem oliwą oraz gęstym octem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz