wtorek, 7 lutego 2017

Zupa z wołowiną, pak choi i ryżem

Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Delikatna zupa z przepyszną kapustą i ryżem. Smak podkręca chilli chipotle wędzone od Skworcu










Składniki

350 g wołowiny
5 cm korzenia imbiru
2 łyżki oleju
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 kora cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1/2 łyżeczki chilli chipotle wędzone
100 g ryżu
3 główki kapusty pak choi
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy na 2-3 mm plastry.

W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, korę cynamonu, anyż i smażymy razem około 5 min, często mieszając.

Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir, chilli i chwilę razem smażymy.

Całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, , doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min, do momentu kiedy mięso zmięknie.

Do zupy dodajemy pokrojoną kapustę oraz ryż i gotujemy do jego miękkości.

Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

4 komentarze: