niedziela, 7 czerwca 2020

Smażona karkówka z sosem kurkowym


Wczoraj odbyło się losowanie w zamrażarce. Karkówka została wyjęta. Do dyspozycji szparagi i kurki. Padło na grzyby. Szparagi w poniedziałek będą, bo dzisiaj nietypowo, u nas rzecz jasna, rosół :P







Składniki:


2 kotlety z karkówki (po 250 g)
150 g kurek
1 cebula
1 łyżka masła
200 ml słodkiej śmietany 18%
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz 



Przygotowanie:



Kotlety oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju.

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone grzyby. Chwilę smażymy, zmniejszamy płomień i 5 minut dusimy pod przykryciem. Dodajemy śmietanę i redukujemy wg uznania. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.



3 komentarze: