Danie z kuchni belgijskiej
Składniki:
2
cykorie
3
łyżki masła
sól
pieprz
1
łyżka cukru
3
½ filiżanki ciemnego piwa belgijskiego
2
łyżki oleju
1
kg polędwicy wołowej
1
czerwona cebula
1
filiżanka suszonych grzybów
500 ml bulionu wołowego
125 ml gęstej śmietany
Przygotowanie:
Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Przekroiłem
cykorię na połówki, czubkiem noża usunąłem gorzkie środki. Ułożyłem
cykorie w małym rondelku, dodałem 1 łyżkę masła, przyprawiłem solą,
pieprzem i cukrem. Wlałem filiżankę piwa. Zagotowałem, przykryłem
kawałkami pergaminu i wstawiłem do piekarnika na 30-40 minut. W tym
czasie powinna odparować połowa piwa.
W brytfance rozgrzałem olej. Mięso natarłem solą i pieprzem, włożyłem na
gorący olej, mocno obsmażyłem z każdej strony, tak aby utworzyła się
brązowa skórka. Wówczas wylałem z brytfanki tłuszcz i wlałem ponownie
pół filiżankę piwa. Zwiększyłem temperaturę piekarnika do 220 stopni C.
Włożyłem mięso, piekłem 15-20 minut. Wyjąłem brytfankę z piekarnika,
mięso zawinąłem w folię i odłożyłem na 5 minut.
Roztopiłem 2 łyżki masła w rondlu o grubym dnie. Włożyłem pokrojoną na
cząstki cebulę, smażyłem 2-3 minuty. Dodałem osączone grzyby, dusiłem
kolejne 2-3 minuty. Wlałem 2 filiżanki piwa, gotowałem bez przykrycia,
aż prawie cały płyn wyparował. Dodałem piwo, w którym moczyły się
grzyby, znowu zagotowałem, aż do odparowania płynu. Wlałem bulion i
śmietanę, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem do smaku. Mięso
pokroiłem na plastry, obłożyłem cykorią i grzybami. Polałem sosem.
Bardzo ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńWygląda to cudownie, na pewno smakuje jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuń