sobota, 6 czerwca 2020

Wołowina z cykorią w sosie grzybowym na belgijskim piwie

Danie z kuchni belgijskiej 







Składniki:



  
2 cykorie 
3 łyżki masła 
sól 
pieprz 
1 łyżka cukru 
3 ½ filiżanki ciemnego piwa belgijskiego 
2 łyżki oleju 
1 kg polędwicy wołowej 
1 czerwona cebula 
1 filiżanka suszonych grzybów 
500 ml bulionu wołowego
125 ml gęstej śmietany 


Przygotowanie:


Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Przekroiłem cykorię na połówki, czubkiem noża usunąłem gorzkie środki. Ułożyłem cykorie w małym rondelku, dodałem 1 łyżkę masła, przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Wlałem filiżankę piwa. Zagotowałem, przykryłem kawałkami pergaminu i wstawiłem do piekarnika na 30-40 minut. W tym czasie powinna odparować połowa piwa.
W brytfance rozgrzałem olej. Mięso natarłem solą i pieprzem, włożyłem na gorący olej, mocno obsmażyłem z każdej strony, tak aby utworzyła się brązowa skórka. Wówczas wylałem z brytfanki tłuszcz i wlałem ponownie pół filiżankę piwa. Zwiększyłem temperaturę piekarnika do 220 stopni C. Włożyłem mięso, piekłem 15-20 minut. Wyjąłem brytfankę z piekarnika, mięso zawinąłem w folię i odłożyłem na 5 minut.
Roztopiłem 2 łyżki masła w rondlu o grubym dnie. Włożyłem pokrojoną na cząstki cebulę, smażyłem 2-3 minuty. Dodałem osączone grzyby, dusiłem kolejne 2-3 minuty. Wlałem 2 filiżanki piwa, gotowałem bez przykrycia, aż prawie cały płyn wyparował. Dodałem piwo, w którym moczyły się grzyby, znowu zagotowałem, aż do odparowania płynu. Wlałem bulion i śmietanę, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem do smaku. Mięso pokroiłem na plastry, obłożyłem cykorią i grzybami. Polałem sosem.



 

 

1 komentarz: