sobota, 6 czerwca 2020

Udka pieczone w śmietanie


Nie lada rarytas, gdzie por w połączeniu ze śmietaną i…tak, tak! Kozim serem, nadaje daniu wyjątkowy aromat. Świeżości i zdecydowanego charakteru nadają zioła prowansalskie.







Składniki:



4 udka z kurczaka
2 sztuki pora (biała część)
100 ml wody
200 ml słodkiej śmietany 18%
80 g sera koziego z oliwkami
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
sól, pieprz


Przygotowanie:


W wodzie rozpuszczamy ser, dodajemy zioła prowansalskie, posiekane pory. Dusimy przez kwadrans pod przykryciem.
Wlewamy śmietanę, przez chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy udka, zalewamy sosem i zapiekamy 40 minut w 180°C.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz