piątek, 5 czerwca 2020

Żeberka na orientalnym makaronie


Jak zauważyliście, kuchnia azjatycka jest dla  nas szczególna. Co jakiś czas staramy się przemycić te smaki do „naszych” polskich dań. Żeberka idealnie wkomponowały się w ten akcent. Podane na makaronie nie tylko pięknie prezentują się, na dodatek świetnie smakują. Idealne danie dla naszych gości. Potrawę zaczną zjadać oczami.







Składniki:



1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
2 łyżki ketchupu
3 łyżki słodkiego sosu chili
1/2 łyżeczki sosu tabasco
50 ml sosu sojowego
5 łyżek sosu truskawkowego
Makaron:
250 g makaronu chow mein
4 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
sok z 1 dużej pomarańczy
sok z 1/3 limonki
1 łyżka cukru palmowego
100 ml zimnej wody
1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie ziemniaczana)
1 pęczek natki pietruszki



Przygotowanie:


Żeberka dzielimy na kawałki.

Ketchup,sos chili, tabasco, sos sojowy i truskawkowy mieszamy. Dodajemy do mięsa, marynujemy przez 12 godzin, co jakiś czas możemy przemieszać. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 35 minut w 180°C. Po 20 minutach, przy pomocy pędzelka silikonowego, smarujemy pozostałą marynatą. Pod koniec włączamy na 5 minut, termoobieg.



W tym samym czasie szykujemy makaron, który gotujemy trochę krócej, niż w instrukcji przyrządzania.

W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę, lekko szklimy, dodajemy pokrojony czosnek. Mieszamy, wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i limonki. Lekko redukujemy, dodajemy cukier palmowy, wrzucamy makaron. Dokładnie łączymy z sosem.

W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę, dodajemy do całości, szybko łączymy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.



Na paterę wykładamy makaron, układamy pieczone żeberka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz