Jak zauważyliście, kuchnia azjatycka jest dla nas szczególna. Co jakiś czas staramy się
przemycić te smaki do „naszych” polskich dań. Żeberka idealnie wkomponowały się
w ten akcent. Podane na makaronie nie tylko pięknie prezentują się, na dodatek
świetnie smakują. Idealne danie dla naszych gości. Potrawę zaczną zjadać
oczami.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
Marynata:
2 łyżki ketchupu
3 łyżki słodkiego sosu chili
1/2 łyżeczki sosu tabasco
50 ml sosu sojowego
5 łyżek sosu truskawkowego
Makaron:
Makaron:
250 g makaronu chow mein
4 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
sok z 1 dużej pomarańczy
sok z 1/3 limonki
1 łyżka cukru palmowego
100 ml zimnej wody
1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie ziemniaczana)
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Żeberka dzielimy na kawałki.
Ketchup,sos chili, tabasco, sos sojowy i truskawkowy
mieszamy. Dodajemy do mięsa, marynujemy przez 12 godzin, co jakiś czas możemy
przemieszać. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 35 minut w 180°C. Po 20 minutach, przy
pomocy pędzelka silikonowego, smarujemy pozostałą marynatą. Pod koniec włączamy
na 5 minut, termoobieg.
W tym samym czasie szykujemy makaron, który gotujemy trochę
krócej, niż w instrukcji przyrządzania.
W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę, lekko
szklimy, dodajemy pokrojony czosnek. Mieszamy, wlewamy sos sojowy, sok z
pomarańczy i limonki. Lekko redukujemy, dodajemy cukier palmowy, wrzucamy
makaron. Dokładnie łączymy z sosem.
W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę, dodajemy do całości,
szybko łączymy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Na paterę wykładamy makaron, układamy pieczone żeberka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz