Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym sosie
Najdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie.
Składniki
-
750 g
polędwiczki wieprzowej
-
limonka
-
200 g
świeżego imbiru
-
ząbek
czosnku
-
1 łyżka
oleju
-
250 ml
mleka kokosowego
-
1
łyżeczka cukru
-
1 łyżka
sosu rybnego
-
natka
pietruszki
-
1
łyżeczka czerwonego pieprzu
Przygotowanie
Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem.
Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez ok. 2 minuty na małym ogniu.
Włożyłem polędwiczkę, obsmażyłem przez 5 minut na złocisty kolor.
Dolałem 3 łyżki letniej wody. Przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez
20 minut, często przewracałem mięso.
Wlałem mleko kokosowe z łyżeczką cukru, sos rybny, gotowałem jeszcze 10
minut na małym ogniu bez przykrycia. Skropiłem niewielką ilością soku z
limonki.
Po wyłożeniu na talerz pokrojonej polędwiczki polanej sosem, posypałem
ją posiekana natką pietruszki ( można kolendrą ) oraz lekko
rozgniecionymi nożem ziarnami czerwonego pieprzu.
No proszę Cię...kusisz, a ja o diecie myślę ;)
OdpowiedzUsuńZimą trzeba ładować akumulatory ;)
UsuńWydawałoby się, że polędwiczki wołowe są już tak oklepane, że nic nie wymyślimy ciekawego. Tymczasem wow! Kokosowo - limonkowe? Zaleciało Tajską nutą!:) Mniam!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za docenienie ;)
Usuń