środa, 8 lutego 2017

Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym sosie

Najdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie.








Składniki

  • 750 g polędwiczki wieprzowej
  • limonka
  • 200 g świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

     

     

    Przygotowanie

      Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem.
    Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez ok. 2 minuty na małym ogniu.
    Włożyłem polędwiczkę, obsmażyłem przez 5 minut na złocisty kolor. Dolałem 3 łyżki letniej wody. Przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez 20 minut, często przewracałem mięso.
    Wlałem mleko kokosowe z łyżeczką cukru, sos rybny, gotowałem jeszcze 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Skropiłem niewielką ilością soku z limonki.
    Po wyłożeniu na talerz pokrojonej polędwiczki polanej sosem, posypałem ją posiekana natką pietruszki ( można kolendrą ) oraz lekko rozgniecionymi nożem ziarnami czerwonego pieprzu.

4 komentarze:

  1. No proszę Cię...kusisz, a ja o diecie myślę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydawałoby się, że polędwiczki wołowe są już tak oklepane, że nic nie wymyślimy ciekawego. Tymczasem wow! Kokosowo - limonkowe? Zaleciało Tajską nutą!:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń