Kapuśniak – czerwony diabeł
Połączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami.
Składniki
-
200 g
wędzonego boczku
-
1 strąk
czerwonej papryki
-
2 cebule
-
olej
-
1 łyżka
koncentratu pomidorowego
-
ostra
mielona papryka
-
ocet
jabłkowy
-
750 ml
bulionu warzywnego
-
puszka
pomidorów
-
500 g
kiszonej kapusty
-
sól
-
pieprz
-
pieprz
cayenne
Przygotowanie
Paprykę oczyściłem, pokroiłem w cienkie paski, cebule w pół
talarki. Boczek w kostkę. Wszystko razem podsmażyłem kilka minut na
niewielkiej ilości oleju.
Dodałem koncentrat i paprykę w proszku, chwilę przesmażyłem, dodałem
ocet, bulion, pomidory i pokrojoną kapustę. Doprawiłem solą, pieprzem,
pieprzem Cayenne. Gotowałem do miękkości kapusty.
Wygląda pysznie. :-) W sam raz na chłodne dni :-)
OdpowiedzUsuńOj tak ;)
UsuńWygląda świetnie :) ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuń