piątek, 10 lutego 2017

Kapuśniak – czerwony diabeł

Połączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami.








Składniki

  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • olej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ostra mielona papryka
  • ocet jabłkowy
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów
  • 500 g kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne

     

     

    Przygotowanie

      Paprykę oczyściłem, pokroiłem w cienkie paski, cebule w pół talarki. Boczek w kostkę. Wszystko razem podsmażyłem kilka minut na niewielkiej ilości oleju.
    Dodałem koncentrat i paprykę w proszku, chwilę przesmażyłem, dodałem ocet, bulion, pomidory i pokrojoną kapustę. Doprawiłem solą, pieprzem, pieprzem Cayenne. Gotowałem do miękkości kapusty.

3 komentarze: