sobota, 11 lutego 2017

Okoń nilowy w sosie węgierskim

Pomysł na szybkie danie z rybą w roli głównej 








Składniki

  • 400 g filetu okonia nilowego
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • mąka
  • Sos : 1 cebula
  • pół łyżki masła
  • półtora łyżki mąki
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • mielona papryka
  • olej do smażenia

     

     

    Przygotowanie

      Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem na 15 minut. W tym czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką.
    Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz