Okoń nilowy w sosie węgierskim
Pomysł na szybkie danie z rybą w roli głównej
Składniki
-
400 g
filetu okonia nilowego
-
sól
-
pieprz
grubo mielony
-
mąka
-
Sos : 1
cebula
-
pół
łyżki masła
-
półtora
łyżki mąki
-
pół
szklanki wody
-
3 łyżki
koncentratu pomidorowego
-
pół
szklanki śmietany
-
sok z
cytryny
-
sól
-
cukier
-
mielona
papryka
-
olej do
smażenia
Przygotowanie
Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki.
Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem na 15 minut. W tym
czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu.,
dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat
pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem
solą, cukrem i mielona papryką.
Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po
ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i
chwilę poddusiłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz