Zupa paprykowa z batatami
Bezmięsna zupa paprykowa
Składniki
-
2 duże
czerwone papryki
-
1 duża
żółta papryka
-
2
średnie bataty
-
sól
-
czerwona
cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
4
gałązki tymianku
-
2
gałązki bazylii
-
2 łyżki
oliwy
-
puszka
krojonych pomidorów bez skóry
-
600 ml
bulionu
-
pieprz
Przygotowanie
Papryki przeciąłem na pół, oczyściłem. Rozgrzałem piekarnik do
180 stopni C. Na blaszce wyłożonej folią, rozłożyłem papryki przecięciem
do dołu. Piekłem, aż skórka zaczęła czernieć. Wystudziłem, zdjąłem
skórkę.
Bataty obrałem, pokroiłem w kostkę. Wrzuciłem do wrzącej wody.
Zaraz po nastawieniu posoliłem. Lekko posłodziłem. Gotowałem ok. 30
minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się
wody. Gotowałem pod przykryciem.
Pokroiłem cebulę w talarki, czosnek i zioła posiekałem. Cebulę
poddusiłem ok. 3 min. Na oliwie, dodałem czosnek, dusiłem jeszcze
chwilę, dodałem z grubsza pokrojone pieczone papryki. Po kilku minutach
duszenia dodałem pomidory i bulion, doprawiłem solą, pieprzem i połową
ziół. Gotowałem pod przykryciem 15 minut. Dodałem ugotowane bataty,
doprawiłem całość do smaku. Podgotowałem pod przykryciem jeszcze ok. 5
minut. Przed podaniem posypałem resztą ziół.
Pyszna propozycja :-) Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń