Składniki
2 filety z kurczaka1/2 małego jabłka
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki oleju
sól
Sos:
1 łyżka mąki
100 ml soku jabłkowego
100 ml bulionu drobiowego
Ryż:
100 g ryżu
1 garść rodzynek
1 marchew
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na
mniejsze kawałki (np. kostkę)
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy
posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze
kawałki, seler naciowy. Smażymy do miękkości.
Filety z kurczaka formujemy w kieszonkę, nadziewamy
wcześniej przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej
strony.
Następnie zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 220°C.
Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zrumieniamy. Cały
czas mieszając wlewamy sok i bulion, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia,
lekko redukujemy.
Ryż gotujemy na sypko z rodzynkami. Pod koniec gotowania
(3-4 min) wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Odcedzamy i mieszamy z
posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka podajemy polanego sosem z ugotowanym na słodko
ryżem.
Pyszna propozycja. Świetnie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;)
Usuń