sobota, 4 lutego 2017

Zupa fasolowa z salami

Rozgrzewająca zimowa zupa 








Składniki

  • 200 g salami
  • 4 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 połówki kolorowej papryki
  • 2 marchewki
  • olej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka mielona
  • majeranek
  • puszka czerwonej fasoli

     

     

    Przygotowanie

      Czosnek drobno posiekałem. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka. Papryki po oczyszczeniu pociąłem w paski. Ziemniaki i marchewkę pokroiłem w kostkę, kiełbasę w plasterki.

    W garnku z grubym dnem rozgrzałem 3 łyżki oleju. Wrzuciłem czosnek, smażyłem, aż lekko się zrumienił. Dodałem cebulę, podsmażyłem. Dodałem ziemniaki i marchewkę, mieszałem podsmażając ok. 3 min. Następnie dodałem paprykę i plasterki kiełbasy, oprószyłem przyprawami. Dusiłem ok. 3 minuty. Całość zalałem gorącym bulionem warzywnym.

    Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Pod koniec gotowania dodałem osaczoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę. Zupę podgrzałem, nie gotując jej.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza