Zupa fasolowa z salami
Rozgrzewająca zimowa zupa
Składniki
-
200 g salami
-
4 ziemniaki
-
4 ząbki
czosnku
-
1 duża
czerwona cebula
-
3
połówki kolorowej papryki
-
2 marchewki
-
olej
-
1,5 l
bulionu warzywnego
-
sól
-
pieprz
-
wędzona
papryka mielona
-
majeranek
-
puszka
czerwonej fasoli
Przygotowanie
Czosnek drobno posiekałem. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka.
Papryki po oczyszczeniu pociąłem w paski. Ziemniaki i marchewkę
pokroiłem w kostkę, kiełbasę w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzałem 3 łyżki oleju. Wrzuciłem czosnek,
smażyłem, aż lekko się zrumienił. Dodałem cebulę, podsmażyłem. Dodałem
ziemniaki i marchewkę, mieszałem podsmażając ok. 3 min. Następnie
dodałem paprykę i plasterki kiełbasy, oprószyłem przyprawami. Dusiłem
ok. 3 minuty. Całość zalałem gorącym bulionem warzywnym.
Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłem solą,
pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Pod koniec gotowania dodałem
osaczoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę. Zupę podgrzałem, nie
gotując jej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz