Składniki
300 g łopatki wieprzowej1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
1 por (biała część)
1 pomidor malinowy
100 g pieczarek
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka masła
1,5 l rosołu drobiowego
3 łyżki kaszy pęczak
1/4 główki kapusty włoskiej
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w 2
cm kostkę.
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę.
Por kroimy w piórka.
Pomidor obieramy, kroimy na cząstki.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w szóstkę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso i warzywa,
całość zasmażamy przez kilka minut.
Całość zalewamy rosołem z drobiu. Zagotowujemy, zmniejszamy
płomień.
Po 10 min dodajemy kaszę i posiekaną kapustę.
Gotujemy do miękkości kaszy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Bardzo apetycznie wyglądająca zupka. Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuń