czwartek, 23 lutego 2017

Zupa z kapusty włoskiej i wieprzowiny

Pożywna zupa z kaszą, mięsem i warzywami.









Składniki

300 g łopatki wieprzowej
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
1 por (biała część)
1 pomidor malinowy
100 g pieczarek
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka masła
1,5 l rosołu drobiowego
3 łyżki kaszy pęczak
1/4 główki kapusty włoskiej
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy w 2 cm kostkę.

Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę.

Por kroimy w piórka.

Pomidor obieramy, kroimy na cząstki.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w szóstkę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso i warzywa, całość zasmażamy przez kilka minut.

Całość zalewamy rosołem z drobiu. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień.

Po 10 min dodajemy kaszę i posiekaną kapustę.

Gotujemy do miękkości kaszy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie wyglądająca zupka. Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń