wtorek, 21 lutego 2017

Rosół z perliczki

Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki. 








Składniki

  • 1 perliczka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • natka pietruszki
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 nieduże suszone grzyby
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

    Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół tylko pykał. Obrałem marchewkę, pietruszkę, por oraz seler. Kapustę związałem nicią, aby się nie rozpadła, włożyłem do rosołu. Umyłem, pokroiłem, dodałem do rosołu razem z pieprzem. Cebulę obrałem, opiekłem, dodałem do rosołu. Podobnie opiekłem kawałek korzenia pietruszki. Gotowałem tak, aby rosół tylko „mrugał”, a mięso było zupełnie miękkie. 15 minut przed końcem gotowania rosół posoliłem do smaku. Podawałem z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Mistrzu! Choć ostatnio stronię od rosołu to na Twój pobiegłabym z zamkniętymi oczami. Pysznie! <3 <3

    OdpowiedzUsuń