Rosół z perliczki
Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki.
Składniki
-
1 perliczka
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1
pietruszka
-
kawałek
selera
-
por
-
ćwiartka
kapusty włoskiej
-
natka
pietruszki
-
kilka
ziarenek kolorowego pieprzu
-
2
nieduże suszone grzyby
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka,
zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i
gotowałem, tak aby rosół tylko pykał. Obrałem marchewkę, pietruszkę,
por oraz seler. Kapustę związałem nicią, aby się nie rozpadła, włożyłem
do rosołu. Umyłem, pokroiłem, dodałem do rosołu razem z pieprzem.
Cebulę obrałem, opiekłem, dodałem do rosołu. Podobnie opiekłem kawałek
korzenia pietruszki. Gotowałem tak, aby rosół tylko „mrugał”, a mięso
było zupełnie miękkie. 15 minut przed końcem gotowania rosół posoliłem
do smaku. Podawałem z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Mistrzu! Choć ostatnio stronię od rosołu to na Twój pobiegłabym z zamkniętymi oczami. Pysznie! <3 <3
OdpowiedzUsuń