Składniki
500 g łopatki wieprzowej1 łyżka mielonego imbiru
50 g słoniny
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
2 cebule
2-3 ogórki kiszone
300 g pieczarek
3 łyżki masła
500 ml ciemnego piwa
sól, pieprz
3 goździki
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki miodu akacjowego
3 kalarepki
1 gałązka tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w soli, pieprzu oraz
imbirze przez 20-30 min.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wolno rozpuszczamy na
patelni.
Łopatkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Mięso przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę,
pokrojony na plasterki czosnek i ogórki pokrojone na dużą kostkę. Wszystko
razem z tłuszczem dodajemy do mięsa.
Pieczarki kroimy na 6stki, podsmażamy na maśle, przekładamy
do garnka.
Patelnię zalewamy piwem, dodajemy goździki, liście, ziele i
chwilę podgrzewamy. Dodajemy do mięsa i gotujemy na wolnym ogniu ok. 120 min,
od czasu do czasu mieszając.
Całość odparowujemy, do pożądanej gęstości. Do smaku
doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
W między czasie przygotowujemy kalarepki.
Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z gałązką tymianku,
masłem i olejem. Pieczemy w 160°C
przez 100 min. Wyjmujemy i kroimy na plastry.
Piękne, piękne !!Ja chcę :)
OdpowiedzUsuń