poniedziałek, 20 lutego 2017

Gulasz piwny z pieczoną kalarepką

Kolejny, testowany przez nas, przepis Karola Okrasy. Musimy potwierdzić...niebo w gębie <3 Całkiem nasze smaki, bo lubimy mięsiwo na słodko <3 Nawet bardzo. A przy okazji uczymy się łączenia aromatów i smaków. Cóż...nie pozostaje nic więcej, jak tylko polecić przepis ;)








Składniki

500 g łopatki wieprzowej
1 łyżka mielonego imbiru
50 g słoniny
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
2 cebule
2-3 ogórki kiszone
300 g pieczarek
3 łyżki masła
500 ml ciemnego piwa
sól, pieprz
3 goździki
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki miodu akacjowego
3 kalarepki
1 gałązka tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego

 

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w soli, pieprzu oraz imbirze przez 20-30 min.

Słoninę kroimy w drobną kostkę, wolno rozpuszczamy na patelni.

Łopatkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, pokrojony na plasterki czosnek i ogórki pokrojone na dużą kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa.

Pieczarki kroimy na 6stki, podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka.

Patelnię zalewamy piwem, dodajemy goździki, liście, ziele i chwilę podgrzewamy. Dodajemy do mięsa i gotujemy na wolnym ogniu ok. 120 min, od czasu do czasu mieszając.

Całość odparowujemy, do pożądanej gęstości. Do smaku doprawiamy miodem, solą i pieprzem.

W między czasie przygotowujemy kalarepki.

Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z gałązką tymianku, masłem i olejem. Pieczemy w 160°C przez 100 min. Wyjmujemy i kroimy na plastry.

1 komentarz: