niedziela, 19 lutego 2017

Sos chrzanowo-żurawinowy

Sos wg pomysłu Karola Okrasy.








Składniki

  • 1 łyżka miodu
  • 60 g utartego chrzanu 
  • garść suszonej żurawiny  
  • 1 posiekana cebula dymka
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny

     

     

    Przygotowanie

      Na gorącej patelni rozpuściłem miód. Jak zaczął się pienić dodałem chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażyłem, zalałem czerwonym winem. Gotowałem na wolnym ogniu. Żurawinę drobno posiekałem, dodałem do sosu.
    Kiedy sos zredukował się o połowę, dodałem kwaśną śmietaną i masło, delikatnie wymieszałem podgrzewając. Po ostudzeniu sos zblendowałem. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz