Sos chrzanowo-żurawinowy
Sos wg pomysłu Karola Okrasy.
Składniki
-
1 łyżka
miodu
-
60 g
utartego chrzanu
- garść suszonej żurawiny
-
1
posiekana cebula dymka
-
200 ml
czerwonego wytrawnego wina
-
2 łyżki
gęstej kwaśnej śmietany
-
2 łyżki
masła
-
sok z 1
cytryny
Przygotowanie
Na gorącej patelni rozpuściłem miód. Jak zaczął się pienić dodałem
chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażyłem, zalałem czerwonym
winem. Gotowałem na wolnym ogniu. Żurawinę drobno posiekałem, dodałem do
sosu.
Kiedy sos zredukował się o połowę, dodałem kwaśną śmietaną i masło,
delikatnie wymieszałem podgrzewając. Po ostudzeniu sos zblendowałem.
Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz