piątek, 20 stycznia 2017

Zupa krem z kalafiora i sera żółtego

Połączenie delikatnego kalafiora z aksamitnym serem. Aromatu dodała posiekana natka pietruszki. Całość jest delikatna w smaku, jednak bardzo pożywna i rozgrzewająca w zimowe dni.







Składniki

50 g masła
1 cebula
750 g kalafiora
1,4 l bulionu drobiowego
150 g sera masdamer
groszek ptysiowy
natka pietruszki
pieprz czarny mielony

 

 

Przygotowanie

 
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i smażymy jeszcze 1 min.

Do cebuli wlewamy, powoli i cały czas mieszając, gorący bulion.

Do bulionu wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy je przez 20 min. Lekko studzimy i miksujemy całość na gładko.

Zupę ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty ser i gotujemy do momentu rozpuszczenia.

Zupę doprawiamy do smaku pieprzem.

Podajemy z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką.

8 komentarzy: