czwartek, 19 stycznia 2017

Świderki po polsku

Naszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak <3 OMG <3 no i oczywiście coś na szybko trzeba było zrobić. Tak to jest w dzisiejszym świecie...brak czasu, doba za krótka. No na upartego wiadomo, obgotowanie kapusty zajmuje czas...ale można wtedy wiele zrobić ;) Wystarczy dobre rozplanowanie czasu ;)







Składniki

200 g makaronu świderki
250 g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
150 g pieczarek
1 łyżka masła
250 g surowego wędzonego boczku
1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
maggi
mielony kminek
pieprz czarny mielony

 

 

Przygotowanie

 
Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle.

Boczek kroimy w kostkę.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu.

Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki i smażymy razem kilka minut, delikatnie mieszając.

Do smaku doprawiamy maggi, kminkiem i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz