Składniki
200 g makaronu świderki250 g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
150 g pieczarek
1 łyżka masła
250 g surowego wędzonego boczku
1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
maggi
mielony kminek
pieprz czarny mielony
Przygotowanie
Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe,
gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na
maśle.
Boczek kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek,
smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę
smalcu.
Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy
makaron, pieczarki i smażymy razem kilka minut, delikatnie mieszając.
Do smaku doprawiamy maggi, kminkiem i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz