środa, 28 grudnia 2016

Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana

Aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu. Smak...dokładnie nasze smaki. Idealna, lekka, tradycyjna zapiekanka z bakłażana i mozzarelli.







Składniki

2 puszki krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
2 średniej wielkości bakłażany
3 kulki mozzarelli (po 125 g)
3 łyżki startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory, posiekaną bazylię. Lekko redukujemy sos. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry (wzdłuż), smarujemy oliwą, grillujemy z obu stron.

Mozzarellę kroimy na plastry.

W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy, sos, bakłażany, mozzarella, ostatnią warstwą ma być sos. Posypujemy startym parmezanem, zapiekamy 30 min w 200°C.

2 komentarze: