Składniki
2 puszki krojonych pomidorów2 ząbki czosnku
świeża bazylia
2 średniej wielkości bakłażany
3 kulki mozzarelli (po 125 g)
3 łyżki startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy posiekany czosnek,
dodajemy pomidory, posiekaną bazylię. Lekko redukujemy sos. Do smaku doprawiamy
solą i pieprzem.
Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry (wzdłuż), smarujemy oliwą,
grillujemy z obu stron.
Mozzarellę kroimy na plastry.
W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy, sos, bakłażany,
mozzarella, ostatnią warstwą ma być sos. Posypujemy startym parmezanem, zapiekamy
30 min w 200°C.
Cudna zapiekanka, jedną z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, nasza też ;)
Usuń