Składniki
250 g makaronu świderki1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 marchew
1 garść świeżej bazylii
350 ml bulionu warzywnego
100 g szynki parmeńskiej (plastry)
70 g sera cheddar
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku,
odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę
podsmażamy, mieszając by się nie przypaliła. Następnie dodajemy koncentrat
pomidorowy, smażymy 1 min, po czym zalewamy gorącym bulionem, dokładnie
mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę, marchew i posiekaną bazylię. Gotujemy
pod przykryciem przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na makaronie,
zalewamy całość sosem, posypujemy startym serem.
Zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
smakowity przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńSmaczny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń:* THX
Usuń