czwartek, 29 grudnia 2016

Kapuśniak z warzywami i mięsem mielonym

Uwielbiamy takie, aromatyczne i pożywne zupy. W zasadzie przygotowanie takich pyszności, nie nastręcza wielu problemów. Zazwyczaj ląduje w nich to, co jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień. 







Składniki

250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 marchew
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
2 średniej wielkości ziemniaki
3 łyżki oleju
1 por (biała część)
100 g koncentratu pomidorowego
1/2 małej kapusty włoskiej
200 g brokułu
1,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w piórka por, pokrojony seler naciowy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na średnim ogniu.

Wrzucamy posiekaną kapustę, podzielonego na różyczki brokuł, gotujemy do ich miękkości.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz: