piątek, 23 grudnia 2016

Kremowa zupa szczawiowa

Naszła nas ochota na szczawiówkę, więc trzeba było zrobić. Czasami robimy szczaw do słoików, więc możemy upajać się smakiem tych liści <3



 

 

 

Składniki

300 g kiełbasy białej surowej
1 łyżka masła
100 g szczawiu ze słoiczka
2 jajka ugotowane na twardo
1 marchew
3 łyżki słodkiej śmietany
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Z kiełbasy formujemy pulpeciki, gotujemy je w 1 l wody, wyławiamy. W rondlu na maśle podsmażamy szczaw, zalewamy wodą z kiełbasy i gotujemy przez kwadrans. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy białka jajka, razem blendujemy, dodajemy startą na dużych oczkach, marchew. Gotujemy do jej miękkości.
Lekko rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Dodajemy pulpeciki, podgrzewamy i posypujemy żółtkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz