Składniki
400 g filetów z udźca indyka1 cebula
3 łyżki oleju
300 ml bulionu drobiowego
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżka mąki
100 ml zimnej wody
100 g kaszy gryczanej
2 jajka
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekaną cebulą
na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele
angielskie, lubczyk i dusimy pod przykryciem 15 min.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu,
zagęszczamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Układamy na talerzu, formując w środku dołek, w które
wbijamy jajko. Kaszę polewamy sosem z mięsem. Całość zapiekamy 15 min w
temperaturze 180°C.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz