Pieczarki portobello faszerowane serem pleśniowym i gruszką z dodatkiem cząbru
Połączenie sera pleśniowego ze słodką gruszką i w towarzystwie "dużych" pieczarek portobello sprawdziło się wybornie.
PS. lepiej użyć gruszki jak najmniej soczyste.
Składniki
-
2 gruszki
-
70 g
sera pleśniowego gorgonzola
-
cząber-
świeże listki
-
2 duże
pieczarki portobello
-
pieprz
-
sól
Przygotowanie
Ser pleśniowy starłem na tarce. Wstawiłem do lodówki.
Gruszki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Odcisnąłem nadmiar soku.
Wymieszałem z serem i listkami cząbru, doprawiłem pieprzem.
Pieczarki opłukałem, osuszyłem, wyciąłem nóżki. Oprószyłem solą.
Rozgrzałem piekarnik w temperaturze 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia ułożyłem pieczarki kapeluszami do góry. Wstawiłem
do piekarnika, podpiekłem ok. 10 minut, po tym czasie odwróciłem je i
ponownie przypiekałem ok. 10 minut.
Po tym czasie wyjąłem je, napełniłem farszem „z górką”. Ponownie wstawiłem do piekarnika i zapiekałem ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz