środa, 21 grudnia 2016

Pieczarki portobello faszerowane serem pleśniowym i gruszką z dodatkiem cząbru

Połączenie sera pleśniowego ze słodką gruszką i w towarzystwie "dużych" pieczarek portobello sprawdziło się wybornie. PS. lepiej użyć gruszki jak najmniej soczyste. 







Składniki

  • 2 gruszki
  • 70 g sera pleśniowego gorgonzola
  • cząber- świeże listki
  • 2 duże pieczarki portobello
  • pieprz
  • sól

     

     

    Przygotowanie

      Ser pleśniowy starłem na tarce. Wstawiłem do lodówki.
    Gruszki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Odcisnąłem nadmiar soku.
    Wymieszałem z serem i listkami cząbru, doprawiłem pieprzem.

    Pieczarki opłukałem, osuszyłem, wyciąłem nóżki. Oprószyłem solą.
    Rozgrzałem piekarnik w temperaturze 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłem pieczarki kapeluszami do góry. Wstawiłem do piekarnika, podpiekłem ok. 10 minut, po tym czasie odwróciłem je i ponownie przypiekałem ok. 10 minut.
    Po tym czasie wyjąłem je, napełniłem farszem „z górką”. Ponownie wstawiłem do piekarnika i zapiekałem ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza