Składniki
300 g filetu z dorsza500 g brokułu
500 g kalafiora
1 marchew
olej do smażenia
mąka
250 ml bulionu warzywnego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie
Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,
oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy
na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym
ręczniku.
Brokuł, marchew i kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z
dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw,
rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy pozostałą
częścią mieszanki (z bulionem).
Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.
Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz