wtorek, 20 grudnia 2016

Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką

Zamiast tradycyjnej ryby po grecku, polecamy takie rozwiązanie. Nomen omen, ciekawi nas bardzo, skąd nazwa ryba po grecku"...ale w polskiej kuchni wiele jest takich dań, które i tak uwielbiamy ;) Czasami zdarzają się ości w filetach, więc nieodzownym gadżetem jest pęseta do ości od Fiskars








Składniki

300 g filetu z dorsza
500 g brokułu
500 g kalafiora
1 marchew
olej do smażenia
mąka
250 ml bulionu warzywnego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie


Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku.

Brokuł, marchew i kalafior ścieramy  na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy pozostałą częścią mieszanki (z bulionem).

Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz